Luis in je haar?

Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo - vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een speciale fijntandige kam, zoals een luizenkam, is de beste aanpak.

Hoe krijg je hoofdluis?
Hoofdluis heeft niets te maken met wel of niet schoon zijn. Het kan iedereen overkomen. Luizen lopen via het haar over van hoofd naar hoofd. De hoofdluis zoekt graag een warm plekje op: achter de oren, in de nek of onder een pony bijvoorbeeld. Kinderen lopen de meeste kans hoofdluis te krijgen, omdat ze bij het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar houden.

Geen andere maatregelen?
Uit een literatuurstudie is gebleken dat er onvoldoende bewijs is voor overdacht van hoofdluis via voorwerpen zoals beddengoed, jassen, petten etc.. Daarom richten we ons bij hoofdluis vooral op de behandeling (kammen, al dan niet in combinatie met een antihoofdluismiddel) van de haren en niet op de omgeving. Hoofdluis is voornamelijk overdraagbaar via haar-haar-contact en niet via indirect contact.
Het effect van een luizencape op de verspreiding van hoofdluis is niet wetenschappelijk aangetoond. Dit is de reden waarom luizencapes niet worden aangeraden.

Hoe herken je hoofdluis?

Hoofdluis veroorzaakt meestal jeuk, maar niet altijd. Het is aan te raden uw kind regelmatig op hoofdluis te (laten) controleren. Als u het haar met een speciale fijntandige kam doorkamt boven een vel wit papier, kunt u zien of er luizen uit vallen. Het zijn grijsblauwe of, nadat ze bloed opgezogen hebben, roodbruine beestjes van een paar millimeter groot. Hun eitjes, neten, zijn witte stipjes die op roos lijken. Alleen zit roos los terwijl neten juist aan het haar vastkleven.

Hoofdluis heb je niet alleen

Hoofdluis is enorm besmettelijk. Als uw kind hoofdluis heeft, meld dat dan op school, bij de kinderopvang, op (sport)clubjes, bij vriend(innet)jes, oppassen, opa’s en oma’s. Zij kunnen dan ook controleren. Bovendien moet u alle gezinsleden controleren. Vindt u bij hen geen luizen, herhaal de controle dan eens per week, gedurende twee weken. Vergeet ook uzelf niet.

Hoofdluis. Het kan iedereen overkomen.
Als u hoofdluis ontdekt, is het belangrijk om meteen te beginnen met een grondige aanpak. Want zolang er luizen of nog niet uitgekomen neten op het hoofd zitten, blijft hoofdluis besmettelijk. De behandeling bestaat uit bestrijden én herbesmetting voorkomen.

Jaarlijks krijgt zo’n 10 % van de kinderen in het basisonderwijs hoofdluis. Hoofdluis is niet gevaarlijk, maar wel lastig. Als u hoofdluis aantreft is dat geen reden voor paniek. In dit plan lees je hoe je er zo snel mogelijk weer vanaf komt.

Hoofdluis! Hoe komen we veilig en effectief van hoofdluis af?

Welke methode is de beste?
Er zijn 2 methoden om hoofdluis te behandelen:
1. Nat Kam methode
2. Behandelingen van het haar met een chemisch of fysisch bestrijdingsmiddel;

Het voordeel van de nat kam methode is dat het goedkoop is en dat je geen schadelijke middelen gebruikt. Het nadeel is dat het erg arbeidsintensief is, en dat de kans dat je een luis over het hoofd ziet (en weer opnieuw moet beginnen) groot is.
Chemische of fysische antihoofdluismiddelen koop je bij de drogist of apotheek. Chemische bestrijdingsmiddelen werken op basis van Malathion of Permetrine, ze vergiftigen de luis. Deze middelen zijn reeds lange tijd op de markt. Daarnaast zijn er sinds enige tijd in Nederland nieuwe antihoofdluismiddelen beschikbaar met als werkzaam bestanddeel Dimeticon (een silicoonachtige stof). Dimeticon heeft een fysische werking: bij een behandeling kapselt het polymeer de luis hermetisch in, waardoor deze door een tekort aan zuurstof sterft. Evenals de nat kam methode leidt deze behandeling niet tot resistentie-ontwikkeling.

Nadeel van de antihoofdluismiddelen is, dat ze alleen de luizen doden. Neten kunnen later nog gewoon uitkomen, zodat kammen noodzakelijk blijft.

Van overige methoden, bv etherische oliën, elektrische luizenkam is de werking niet aangetoond. Deze worden dan ook afgeraden.


Stap 1 - Voorbereiding
Kies voor de nat kam methode of voor een bestrijdingsmiddel. Zorg dat je de gewenste producten in huis hebt, of haalt. Zorg dat je zowiezo een netenkam (zie afbeelding) in huis hebt.


Controleer het hele gezin. Kam boven een wit vel of de wastafel. Het verschil tussen dode en levende neten is soms moeilijk te zien. Nieuwe (pas gelegde) neten zitten vlakbij de hoofdhuid aan de haren geplakt. Dode (lege) neten groeien mee met het haar en zitten verder van de hoofdhuid verwijderd.

Stap 2. - Behandelen
Als je voor een bestrijdingsmiddel gekozen hebt:
Behandel de besmette gezinsleden met het middel, conform de instructies in de bijsluiter.

BEHANDEL NIET PREVENTIEF MET LOTION TEGEN HOOFDLUIS! Dit werkt resistentie in de hand.

Bij de nat kam methode:Was het haar met gewone shampoo en spoel het haar uit. Breng vervolgens ruim crèmespoeling in het haar en spoel dit NIET uit.

Stap 3 - Kammen
Kam het haar eerst goed door met een gewone kam. Kam vervolgens alle luizen en neten uit het haar met een goede netenkam. Dit is een onmisbaar onderdeel van elke behandeling.
Lukt het niet de neten in 1 keer uit te kammen, maak dan het haar nogmaals nat met een mengsel van warm water met azijn, dan laten de neten beter los.
Je kunt de neten het beste uit het haar verwijderen door de haren met neten weg te knippen, of tussen de nagels de neten van het haar trekken.

Om alle haren te kammen zijn minstens dertig slagen nodig, dat kost al gauw meer dan twintig minuten, afhankelijk van de bos haar.
Maak de luizenkam na gebruik van elk gezinslid steeds grondig schoon. Dit kan het beste gebeuren door de kam 1 minuut in water uit te koken.

Stap 4 – informeer je omgeving
Waarschuw de school, dan kunnen ook andere ouders weer extra opletten. Waarschuw ook de ouders/verzorgers van vriendjes/ vriendinnetjes, een logeetje, sportverenigingen etc. zodat daar ook gecontroleerd kan worden.

Stap 5 – Blijf alert
Blijf de eerste 2 weken dagelijks kammen. Als je opnieuw (levende) hoofdluizen bij gezinsleden constateert, volg je stappenplan opnieuw vanaf stap 1. Blijf na 14 dagen alle gezinsleden 1 keer per week controleren met netenkam, zeker zolang er hoofdluis heerst.

Let Op - Wassen en Stofzuigen is niet meer nodig.
Het advies voor een grondige schoonmaak van het huishouden wordt ingetrokken. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van de aanvullende maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels en jassen, het stofzuigen van de auto of het gebruik van luizen capes. Dat scheelt heel veel tijd en stress!

Luizenbrigade De Cramignon:

Tijdens een bijeenkomst van de werkgroep luizencontrole hebben we afspraken gemaakt over de wijze waarop de controles vanaf nu uitgevoerd gaan worden.
Graag willen wij u hierover informeren:

  • De werkgroepleden krijgen ieder de verantwoordelijkheid over een (parallel) groep. Elke groep heeft vaste ouders die de luizen controleren. Deze ouders maken zelf een afspraak met de groepsleerkrachten over het tijdstip dat de controle zal plaatsvinden.
  • De directrice van de school Inge Bischoff is de coördinator van de luizenbrigade.
  • De controles vinden plaats steeds in de week na de vakantie, zonodig nacontrole 2 weken daarna.
  • We richten ons tijdens de controle met name op neten. We nemen aktie in het geval van neten.
  • Elke klas krijgt een eigen mandje met benodigdheden om de controles uit te voeren.
  • De ouders/verzorgers geven na de controle de namen door van ouders/verzorgers die gebeld moeten worden omdat kinderen luizen/neten hebben.
  • We vragen ouders/verzorgers die vragen hebben n.a.v. de luizencontrole contact op te nemen met de groepsleerkracht en NIET met de ouder die de controle heeft uitgevoerd.
  • Controlerende ouders zijn bereid om desgewenst uitleg te geven over hoofdluis en de behandeling ervan. Zij moeten dit dan aangegeven aan Inge Bischoff.
  • De groepen waar luizen of neten zijn geconstateerd krijgen een informatieve brief mee naar huis ter informatie.
  • Ouders wordt met nadruk gevraagd om ook oude neten weg te kammen.
  • Als ouders onvoldoende ondernemen om geconstateerde problemen op te lossen (bij 3e controle nog hoofdluis/ neten) wordt de GGD ingeschakeld voor het geven van advies.